Cuba rasuah polis

BUTTERWORTH: Dua lelaki mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, terhadap tuduhan menawarkan rasuah kepada seorang pegawai polis pada Julai lalu.

Tertuduh, Mohd Shairulhafiez Mohamad Yusoff, 33, dan Syaiful Anuar Che Khair, 28, membuat pengakuan itu selepas kertas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Nor Aini Yusof.

Mengikut pertuduhan, kedua-duanya didakwa secara rasuah menawarkan suapan wang tunai RM5,000 kepada seorang pegawai polis di Balai Bayan Baru sebagai dorongan untuk tidak menangkap mereka kerana memiliki dadah jenis syabu.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu di Medan Selera Teluk Bahang, Pantai Jerjak dekat sini, kira-kira jam 6.30 petang pada 26 Julai lalu.

Bagi kesalahan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 17(b) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana-mana lebih tinggi.

Nor Aini kemudiannya membenarkan kedua-dua tertuduh diikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin, setiap seorang dan menetapkan 30 Januari hadapan sebagai tarikh sebutan semula kes.

Syaiful Anuar diwakili peguam Mohd Izad Buqhary, manakala Mohd Shairulhafiez tidak diwakili peguam. Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya SPRM, Rais Imran Hamid dan Amin Yaacub.

source :  Berita Harian

Enforcement Agency Integrity Commission
Level 5, Menara Block
Menara Usahawan
No. 18 Persiaran Perdana, Precint 2
62652 Putrajaya, Malaysia

am GENERAL LINE+603-8880 5650

fax FAX+603-8880 5646

emel EMAIL This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.